Over mij

Either you win... or you learn (Óf je wint ... óf je leert)... is een zeer bekende uitspraak. Geloof dat zomaar eens!!! 

Net als iedereen ben ook ik onderweg op mijn levenspad de nodige hobbels tegengekomen. Ikzelf en mijn naasten. Net als velen had ik een verkeerde mind-set. Die van het glas is half leeg, i.p.v. halfvol.... mede gevormd door het eigen karakter en een flinke dosis omgevingsinvloeden, de zogenaamde 'rugzak'.

Mijn jeugd kenmerkte zich vooral door gepest worden. Het heeft mij lef en tijd gekost hier gewin uit te halen. Iedereen wordt voor een aanzienlijk deel gevormd door het eigen verleden. Soms is dit duidelijk te benoemen en soms is het weggezakt of weggestopt. Veel is zelfs terug te brengen naar familie- of generatiepatronen, 
 

Ik rondde de HAVO uiteindelijk gemakkelijk af, maar slaagde wél pas voor mijn examen op de derde school. Met een 7e, extra Havo-vak én 2 extra VWO-vakken... dat wel. Dat kon, omdat ik inmiddels in het volwassenenonderwijs was beland en een vrijere en directere pakketkeuze had. Rust en structuur deed me goed. Pas 10 jaar erna bleek dat dit door het hebben van meerbegaafdheid gecombineerd met hoogsensitiviteit (eerder door experts foutief geïnterpreteerd als ADD) goed uit te leggen was. Welke verborgen kracht, die jij nu nog als blok aan je been ervaart, bezit jij?

Ik wist niet goed waar ik stond na de middelbare school en ging maar 'iets doen waar ik goed in was'... tekenen. Zo deed ik een HBO-opleiding interieur-architectuur, studeerde 3 maanden aan de kunstacademie in Chicago, werkte een jaartje bij een eenmansbureautje, met mij erbij dus twee, maar vond in de praktijk totaal niet wat ik me ervan voorstelde als student.

Via een beroepskeuzetest kwam ik als geschikt naar voren als leerkracht. De appel valt niet ver van de boom, want mijn beide ouders werkten ook altijd in het onderwijs. Zodoende raasde ik als zij-instromer in anderhalf jaar versneld door de Pabo heen, o.a. door het tweede jaar dubbele lessen te volgen, naast 4 dagen per week praktijkstage. Als ik iets doe wat ik leuk vind... ga ik er 200% voor. Nogmaals: "Heb jij al gevonden waardoor bij jou je vuur gaat branden?"

Ik bleek goed in sport en haalde er veel plezier ui. Vooral uit de meerdere zelfverdedigingssporten. Maar ik heb inmiddels tot mijn grote teleurstelling door overbelasting en de daaruit voortgekomen blessuregevoeligheid (en een klein beetje ouderdom inmiddels misschien wel) drastisch moeten minderen. Desondanks blijft Braziliaans jiu-jitsu, wat ik nu bijna 6 jaar train, een prachtige uitlaatklep. Zeker met de leuke groep waarmee we op de mat rollen in Den Bosch.
 
Een zwarte periode kende ik rond de echtscheiding van mijn partner in 2012 en met name de wijze waarop. Emotioneel en financieel aan de grond en het (zelf)vertrouwen gereduceerd tot nul. Welke oude pijnen ken jij van jezelf, die nu nog van invloed kunnen zijn op je eigen handelen en zelfbeeld? Wat zit ingesleten in jouw systeem?

Hierin zie je ook hoe belangrijk een helpende omgeving kan zijn. Hoeveel vrienden kozen er niet voor om afscheid van me te nemen, omdat ze mijn verdriet niet aan konden of beu waren,  en het makkelijker was om te gaan met de ander, die wél in de eigen kracht stond?  Daarom is het belangrijk zoveel mogelijk jezelf te kennen en te leren hoe je je zelf kunt reguleren. Ook in zwaardere tijden, zodat als het erom spant je het grotendeels zelf kunt. Want let op: Uiteindelijk doe je het grootste gedeelte (hopelijk) zelf.  Mijn achilleshiel was (en is nog in enige mate) mezelf tekort doen, wegcijferen, wegzakken in zelfleed en geen zelfcompassie hebben. Wat is jouw overlevingsstrategie?

Welke negatieve ervaring kun jij omzetten naar winstpunten? Inmiddels heb ik er bijna 20 jaar praktijkervaring als leerkracht basisonderwijs op zitten. Daarnaast werkte ik in het onderwijs als vertrouwenspersoon, bouwcoördinator, MT-lid, GMR-lid, kernwerkgroeplid CAO, vakbekwaam leerkracht bewegingsonderwijs & MRT, stagebegeleider en coach.

Wat ik altijd leuk vond en ben blijven vinden... is het coachen van lerende mensen. En vooral van elkaar. Want iedereen blijft leren. Gelukkig krijg ik vaak terug dat ik dit op een goede, autonome (er zijn er al zoveel die doen wat de rest ook doet) en bijzondere wijze doe (maar sommigen zeggen óók wel dat ik eigenwijs of eigengereid). Ben ik dan vreemd... of denken anderen louter in hokjes? #omdenken. Coachen... is mijn ding!

Aldus heb ik voldoende levenslessen gehad die -hand in handlopend met positiever denken- en persoonlijke kwaliteiten, resulteren een fantastische, nieuwe stap in mijn leven en carrière.... joú helpen je doelen te omschrijven en samen deze trachten te behalen.